Aafartens kanoudlejning

Kanotur med overnatning

To-dages kanotur med overnatning i shelter

På en kanotur kommer du rigtigt tæt på naturen. Men på en flerdagstur med overnatning undervejs, vil du have mulighed for at opleve den på en helt unik måde.

Vi har lavet en oversigt over shelters langs med Odense Å, så I kan opleve en unik todages kanotur med overnatning i shelter.

Vi opfordrer, at I starter turen i Bellinge for at få mest ud af oplevelsen. Vi anbefaler ligeledes, at I afleverer næste dag ved Stige Ø, så I skal skal sejle retur mod strømmen. 

De 3 shelterpladser langs Odense Å

to-dages kanotur
1
Kulturbotanisk Have

Kulturbotanisk Have ligger på strækningen mellem Ejby Mølle og Stige Ø.

Haven blev grundlagt i 1948 af læreren Arne Emdal og var oprindeligt ejet af Odense Skolevæsen. Den bar navnet “Skolebotanisk Have” og blev brugt til undervisning i botanik samt til distribution af planter. Senere blev haven overtaget af Odenses parkafdeling.

Kulturbotanisk haves shelter kan ikke reserveres. Har kan I kan beundre et imponerende udvalg af stauder samt Danmarks største samling af birke- og bregneplanter fra hele verden. Der er også et omfattende sortiment af storkenæb og dagliljer. De gamle, tætblomstrede og duftende roser er en fryd for både øjet og næsen.

2
Stige Ø

Den sydlige del af øen rummer fire sheltere – overdækkede trækonstruktioner, der beskytter mod vind og vejr. Husk sovepose og liggeunderlag, da du ligger direkte på trægulvet.

Det nordligste shelter ligger for sig selv og har plads til 6 personer. Reservering behøves ikke.

100 meter længere mod syd ligger tre sheltere i forlængelse af hinanden. Her er der sammenlagt plads til 18-20 personer.

3
Vigelsø

Shelteret er beliggende på den ubeboede ø Vigelsø midt i Odense Fjord. Øen kan derfor kun besøges, hvis man har mulighed for selv at sejle over fjorden.

Der er masser at se og opleve, og muligheden for at overnatte på en ø, som du oftest har helt for dig selv, er en helt speciel oplevelse.
Vigelsø blev i 1990 købt af Miljøstyrelsen og gennemførte et stort naturgenopretningsprojekt. Øen er i dag udpeget som habitat- og fuglebeskyttelsesområde, og en del af Odense Vildtreservat.
På øen finder du flere mindre vandreruter, samt flere udsigtspunkter og fugletårne.

Video (Shelterpladserne)

Se vores lille introvideo, hvor I bl.a. kan se de forskellige shelterpladser.

Find Shelterne

På kortet er markeret hvor de enkelte shelters er placeret

to-dages kanotur

Kulturbotanisk lokation her
Stige Ø shelter reservation her
Vigelsø shelter reservation her

OBS

Aafartens Kanoudlejning har ingen forbindelse med booking eller organisering af overnatning i shelters. Artiklen her er udelukkende tænkt som inspiration til mulige oplevelser i området og har ikke til hensigt at håndtere reservationer eller logistik omkring overnatning. Vi kan ikke være behjælpelig med booking af shelters eller hjemtransport. 

Vi gør opmærksom på, at kanoturen fra Bellinge kan være vanskelig og udfordrende ved lav vandstand (i perioder med meget lidt regn). Her vil I opleve passager med lav vandstand og omkring motorvejen vil I møde en stensætning, hvor I skal ud af kanoen for at passere. 

I færdes i den frie natur, og I kan være uheldige at møde et væltet træ eller tæt buskads. 

Odense Aafarts turbåde sejler på strækningen mellem Skovsøen og Munke Mose, så I kan opleve lidt trafik på åen. Når I møder turbådene, skal I venligst sejle ind til siden, da turbådene ikke har mulighed for det. Sejlrenden ligger nemlig midt i åen.

Stige Ø

Ruter med afslutning ved Stige Ø (Det Varme Vand ved Havnegade)

Ruterne mod  Stige Ø er til dig, der søger en udfordring. Turene byder blandt andet på to overbæringer, hvor kanoen skal transporteres kortvarigt på landjorden ved brug af den lille transportvogn, som I får med. Mens I bevæger jer længere ind i den vilde natur på åen mod Stige ø, kan I være heldige at komme forbi åens svaner og ænder, samt adskille fisk og fugle. Ligeså kommer I forbi Odenses kulturbotanisk have, hvor I har mulighed for at holde en velfortjent pause med en picnic blandt flotte blomster og træer. På turen vil I også komme forbi Eventyrhaven, små havne og hyggelige huse ud til åen.

Udfordringerne på denne tur gør sig gældende ved den utæmmede og vilde natur, hvor man skal manøvrere sig igennem træer, tætbevoksede buske og et snoet vandforløb. Ikke desto mindre er ruten utrolig naturskøn med aldeles mange muligheder for at stoppe op og tage en pause væk fra byens støj.

3 mulige ruter med afslutning på Stige Ø

Kanorute Stige Ø
1
Munke Mose - Stige Ø

I starter turen ved Aafartens værksted ved Munke Mose. Her fortsætter I videre fra Munke Mose mod Ejby Mølle. På denne strækning skal I have kanoen på land ved overbæringen ved Munke Mose. Her benytter I den udleverede kanovogn.

Fra Munke Mose sejler du ind i Eventyrhaven, en smuk park midt i Odense, flankeret af Sankt Knuds Kirke til venstre og en statue af H.C. Andersen, der skuer ud over haven. Åen snor sig gennem idylliske omgivelser med gamle haver og charmerende bybebyggelse tæt på vandet.

I fortsætter videre fra Ejby Mølle til Stige Ø.
Ved Ejby Møller er endnu en overbæring, hvor kanoen skal på land og trækkes på vognen forbi rensningsanlægget.
Efter Ejby Mølle åbner landskabet sig op, og bebyggelsen forsvinder, mens skov og enge tager over. 
I sejler forbi Kulturbotanisk Have hvor der kan holdes pause. Herefter er det et smukt, men mere åbent landskab igennem Åsum ud til Stige Ø .
Kanoerne afleveres på græsset ved kanobroen ved Det Varme Vand ved Havnevej.

Varighed: 4-5 timer
Sværhedsgrad: ★★★ (Udfordrende)

2
Skovsøen - Stige Ø

I starter her ved Skovsøen og sejler mod Munke Mose.

I sejler forbi Odense Zoo, hvor I måske kan spotte nogle af dyrene helt tæt på fra kanoen. Turen fører jer også forbi de imponerende villaer på Langelinie, der stråler af charme og historie. 

Resten af ruten er som beskrevet ovenfor.

Varighed: Ca. 5 timer
Sværhedsgrad: ★★★ (Udfordrende)

3
Bellinge - Stige Ø

Dette er den længste rute på Odense Å, og kræver, at man starter ved 9-tiden for at kunne nå i mål inden klokken 18. 

Kanoerne sættes i vandet ved kanobroen på Brogårdsvej i Bellinge, hvor eventyret begynder. Herfra snor Odense Å sig stille gennem det fynske landskab. På begge sider rejser landskabet sig i bløde bakker, hvor græssende dyr, skove og enge smelter sammen med åbne marker. Denne rute bringer jer helt tæt på naturen, med smalle passager og tætte træer, der næsten omfavner åen.

Resten af ruten er som beskrevet ovenfor. 

Varighed: 8-9 timer
Sværhedsgrad: ★★★ (Udfordrende)

da_DKDK